[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”1123″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”126206″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”159444″]

Üzenj a jövőbe! Na de miért és hogyan?

Üzenni önmagunknak nem csupán egy aranyos gyakorlat, számos előnye van. Amerikában már régóta elismert önfejlesztési módszer. Mindemellett van valami mágikus abban, amikor megérkezik 3-5-10 év múlva egy levél, amelynél a címzett Te magad vagy.

Nehéz elkezdeni, sokszor túlgondoljuk, túl nagy gondolatokat szeretnénk megfogalmazni, közhelyekkel és motivációs idézetekkel töltenénk tele, pedig nem számít, hogy mi áll az önmagadnak írt üzenetben, az öröm garantált.

A PlanAll marketing csapatából Petra már megtapasztalta ezt, éppen ezért összegyűjtött Nektek pár hasznos tanácsot, ötletet, hogyan lássatok neki és elmesélte azt is, mik az ő személyes tapasztalatai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”944790″]Gimnazista elsős lehettem, amikor az egyik tinimagazint lapozgatva megakadt a szemem valami szokatlan felhíváson. „Írj magadnak levelet a jövőbe!” 1-2 mondat volt magyarázatként és csupán egy szórakoztató játékként volt feltüntetve. Nem szenteltek a témának egy egész oldalt, viszont egy weboldalt ajánlottak, ahol megírhatod és elküldheted a levelet magadnak. (a cikk végén találod) Hirtelen elképzeltem, ahogy a jövőbeli önmagammal beszélek. Azonnal rákerestem az oldalra. Ugyan angolul volt (én németet tanultam), elég egyértelműen jelezték, mit hova kell írni.

Nagy lendülettel gépeltem be az első két szót.

Kedves Petra!
*Sortörés*
*Sortörés*….

Mivel a magazinban nem adtak semmiféle mankót, nehéz volt elkezdeni. Nem tudtam milyen hosszú legyen. Magamról írjak a jelenben vagy arról, aki lenni akarok a jövőben? Mennyire rugaszkodjak el a mostani helyzetemtől vagy legyek inkább realista? Mi értelme van ennek az egésznek?

Sokáig ültem az üres szövegdobozt bámulva és már majdnem bezártam a böngészőt is elkeseredésemben, amikor megpillantottam, hogy a levél alatt ott vannak a kiküldés dátumának lehetséges opciói. 1 év, 3 év, 5 év és egyéni dátum. Így eljutottunk az első tippemhez:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”1124″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”644061″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”155347″]

  1. Határozd meg a kiküldés dátumát!

Az ok, amiért annyira elvesztem és megzavarodtam, hogy annyira gyorsan neki akartam esni a levél megfogalmazásának, hogy elfelejtettem meghatározni azt a bizonyos jövőbeli dátumot. Miután erre rájöttem már sínen voltam. Elgondolkoztam mikor fog biztosan valami nagy dolog történni velem. Tippeljetek egy gimnazistának, melyik az egyik legnagyobb mérföldkő, amit meg akar ugrani?
Bizony, az érettségi.
Úgyhogy bemelegítésként küldtem egy nagyon rövid üzenetet 4 év múlvára április végére időzítve:

„Sok sikert az érettségihez! 🙂 Ne izgulj, ügyes vagy, bízom benned!”

Csodás érzés volt elképzelni, hogy ezt olvasva mennyire fogok örülni és mosolyogni.
(Spoiler: Így lett! A ne izgulj részt természetesen nem tudtam megfogadni, de jól esett ez a figyelmesség saját magamtól.) A következő levelet 5 évvel későbbre időzítettem és úgy kezdtem: „Remélem sikerült az érettségi… :D” – Ezt olvasva hangosan felnevettem. – „…és ezt a levelet már a budapesti albérletedben olvasod.” A levelet a budapesti albérletemben olvastam. :)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”1125″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”156537″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”122126″]2. Fogalmazd meg, mire vágysz igazán!

Az üzenet folytatásában csupa olyan dolgot írtam, amiért szerintem minden 14 éves kortársam áhítozott akkoriban, hiszen ezeket láttuk a filmekben, magazinokban, TV showkban.
A tökéletes Insta feedeket és az álom Pinterest enteriőröket görgetve manapság is nagy kihívás kiszűrni a saját akaratunkat, a saját álmainkat. Tényleg kőből faragott szabadonálló kádban szeretnék újságot olvasgatni martinit szürcsölgetve? Valószínűleg nem, mivel zuhanyozni sokkal jobban szeretek és nem igazán iszom alkoholt…
Gondold át Te is a saját vágyaidat. Tényleg szeretnéd vagy csak láttad egy kedvenc influenszered feedjében/vlogjában? Fogalmazz pontosan és légy reális. Pont, mint az év elején megfogalmazott céljaidnál. Ne állíts fel magadnak túl nagy elvárásokat. Képzeld el milyen érzés lenne egy ilyen üzenetet kapni magadtól 3 év múlva. „Szia. Remélem már milliomos vagy.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”172445″]3. Nem kell mindenre kitérned!

Az a bizonyos tinimagazin nem volt túl bőszavú a témában, de azóta már rengeteg forrást találni erről. Több cikkben olvastam, hogy nagyon pontosan meg kell fogalmazni az élet minden területén mire vágyunk. Ez egy kicsit megijesztett, úgyhogy íme az én véleményem. (Lehet a saját magam nyugtatására.)
Amennyiben jelenleg az egészséged, életmódváltásod van főbb fókuszban, ezzel kapcsolatosan vannak konkrét elképzeléseid, fejtsd ki ezt. Mi van, ha a karrier/tanulmányi céljaidat nem tudod megfogalmazni, mert még ködösek számodra? Hagyd ki! Majd akkor, ha eszedbe jut valami írsz egy másik levelet, amiben ez lesz fókuszban.  Felbonthatod témakörökre is, életszakokra. Lásd az első levelemben csak egy önbiztató üzenet volt az érettségi elé időzítve.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”108058″]4. Írj magadról részletesen, meséld el a napodat és jelenlegi körülményeidet.

Mi történt veled 3-4-5 évvel ezelőtt? Mit csináltál egy átlagos napodon? Ugye nehéz visszaemlékezni?

A lényegesebb események természetesen megmaradnak, de sok apró történés formál minket az évek során, amire nem is gondolnánk. Aki ír vagy írt már naplót és olvasta már vissza, tudja, hogy néha olyan mintha egy idegen ember szavait, gondolatait olvasná. Minden változik körülöttünk, természetes, hogy mi magunk és a nézeteink, hitrendszereink is módosulnak.

Az első hosszabb levelemben feledhetetlennek tűnő történéseket fogalmaztam meg, de visszaolvasva sok mindent felejtettem el. Azóta már több levél és videó (bizony nem csak írni lehet) érkezett a múltból és mindig üdítő olvasni a fiatalabb Petra problémáiról. Szórakoztat és motivál, hogy egykor mekkora gondnak véltem valamit, amin végül túljutottam, olyannyira, hogy már nem is emlékszem rá.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”706874″]5. A levél felépítése csak rajtad áll!

Először is találj erre egy olyan időpontot, amikor senki és semmi nem zavar és szánj rá minimum egy órát. A legbelsőbb vágyaid előhívása, átgondolása nem két perc!

Én személy szerint úgy fogalmazok, mintha egy barátomnak írnék.  „Kedves Petra! Remélem, jól vagy! Biztosan így és úgy élsz már. Bízom benne, hogy ez és ez sikerült.” Ha van valami világmegváltó ötletem vagy tanácsom, azokat is megírom majd rátérek arra, hogy most mi van velem. Néha boncolgatom, néha nem. Van, hogy nem is magamról írok, hanem a társadalmunkról vagy arról, hogy milyen telefont használok. Ilyenkor a levél egyfajta virtuális időkapszula.

Gyakori ez a fajta megfogalmazás is: „Kedves XY. Örülök, hogy jól vagy. Hallottam, hogy ez történt veled. Gratulálok! Nagyon jó hír, hogy ezt és ezt csináltad és hogy így és így élsz.”

Néhányan csak kérdéseket tesznek fel jövőbeli önmaguknak. „Hogy érzed magadat? Megtaláltad a számításaidat? Hogy van a családod? Még mindig így és így gondolod ezt és ezt?

Fontos!!! Nincs jó és rossz üzenet! Keverheted a felsorolt megfogalmazási módokat. Írhatsz röviden és írhatsz hosszan. Lehet benne helyesírási hiba. Az is előfordulhat, hogy nem lesz minden mondatod értelmes vagy lényeges az akkori énednek.

Egy dolog biztos; izgatott leszel, amikor megjelenik a postaládádban a levél, ahol a feladó egy kedves fiatal ismerősöd lesz és minden szava igazi időutazásként repít majd vissza a múltba. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”431179″]Milyen platformon tudsz időzítve levelet küldeni?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes”][/vc_column][/vc_row]