[vc_row row_height_percent=”0″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ uncode_shortcode_id=”188344″][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ uncode_shortcode_id=”165956″ column_width_pixel=”800″][vc_single_image media=”435″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”128887″][vc_column_text text_lead=”yes” text_color=”color-wvjs” uncode_shortcode_id=”267181″ text_color_type=”uncode-palette”]

Interjú Ördög Nórával

Műsorvezető, szerkesztő, youtuber, modell, bolttulajdonos, feleség, édesanya – és még rengeteg minden! Egy biztos, ha valakitől, akkor tőle érdemes megtanulni a tökéletes szervezés és időbeosztás titkait.[/vc_column_text][vc_column_text uncode_shortcode_id=”127440″]Szülőként tervezés nélkül lehetetlen eligazodni a hétköznapok forgatagában. Mennyire van teleírva a naptárad programokkal, teendőkkel, feladatokkal?

Teljesen, tehát gyakorlatilag másképpen nem is tudnánk létezni, csak így, hogy minden időpont be van vésve. Sok szálon fut az életünk. Tulajdonképpen nem- csak az események összehangolása miatt fontos ez, hanem azért is, hogy ne felejtsük el, kivel milyen időpontot beszéltünk meg. Ha a naptáram eltűnne, az maga lenne a tragédia.

A hétköznapokban mennyi időt hagysz a spontán történéseknek és mennyit tervezel meg előre?

A spontán történések is akkor tudnak létrejönni, ha az ember előre eltervezi, hogy az adott délután vagy az adott nap üres marad. Elég kevés ilyen lyuk adódik, amivel szabadon gazdálkodhatunk, úgyhogy ezekre tényleg rá kell készülni. A pihenésre vagy lazulásra szánt időket is megtervezem. És tényleg be kell írni a naptárba, különben egy perc alatt találunk oda is valami teendőt. A munka, család, szabadidő háromszögében nagyon nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt.

Neked mi jelenti a legnagyobb nehézséget?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Mert az ember alapvetően a kötelességeket veszi előre a sorban, egészen addig, amíg saját magát kell háttérbe szorítani emiatt. De amikor családunk lesz, ott már elindul egy nagyon komoly lelkiismeret-furdalás, hiszen onnantól már fordított lenne az ideális sorrend. A családnak kellene a legfontosabbnak lennie! De ha dolgozunk egy munkahelyen, pláne ha vállalkozók vagyunk, az ember sokkal nehezebben gazdálkodik az idejével. És persze nem tehetjük meg, hogy nem megyünk el egy találkozóra, vagy nem csinálunk meg valamit. És mégis a család kerül a második helyre.

Talán a legnagyobb segítség az, ha sikerül élesen és jól elkülöníteni, hogy az adott időszak, nap vagy napszak miről szól: munkáról vagy családról?

Ha ott munka van, akkor 100 százalékban a munkára, de ha a család, akkor 100 százalékban rájuk fi gyelni, így nem keletkezik lelkiismeret-furdalás, hiszen tudom, hogy a gyerekekkel töltött idő után lesz időm este az e-mailjeimmel foglalkozni, és ezt most el kell engednem. De fordítva is igaz: ha tudom, hogy most ezt az időszakot főleg forgatással fogom tölteni, akkor szabok magamnak egy minimumot, hogy mi az, amit szülőként teljesítenem kell ahhoz, hogy ne érezzem magam a világ legrosszabb anyukájának, és akkor, ha azt teljesítettem, elégedett kell, hogy legyek magammal, még akkor is, ha egyébként ott és akkor kevesebbet kapnak belőlem a gyerekeim, mint máskor. Szóval én ebben hiszek: ha család, akkor nagyon család, ha munka, akkor nagyon munka.

Rengeteg dolgot csinálsz egyszerre, miközben látszik, hogy mindent szeretettel és teljes energiabedobással teszel. Hogy töltődsz fel ennyi teendő között?

Az a szerencsés helyzet van, hogy általában csupa olyan dologgal foglalkozom, ami feltölt. Az a munka, amit végzek, mindamellett, hogy fáraszt, fel is tölt. Az idő, amit a gyerekeimmel töltök, általában feltölt, de azért ez fordítva is igaz: van, hogy a gyerekeimmel töltött idő teljesen lemerít, és akkor a munkából merítek erőt, van, hogy a munka is le tud fárasztani, de akkor jön a családi töltekezés. Szóval a munka és a család tud meríteni és tölteni is, és valahogy szerencsés esetben egymás energiáját pótolják vissza. Mint a fogaskerekek, szépen összesimulnak és kiegészítik egymást.

Idén már mind a két gyereked iskolába megy szeptemberben. Az ő teendőiket, feladataikat, hogy kezeled?

Ez is szervezés és tervezés kérdése. Igyekszünk az ő idejükkel is okosan gazdálkodni, próbálom nem szétforgácsolni őket. Egy olyan iskolába járnak, ahol reggel fél 9-re mennek és fél 5-kor végeznek, de ott helyben elvégzik a házi feladatot, sőt ott helyben szakkörök is vannak, tehát nem kell a város másik
végébe vinni őket. Van persze egy-két ilyen dolog néha, ezeket meg kell szervezni, de szerencsére olyan is van, hogy összefogunk az osztálytárs apukákkal és anyukákkal, és együtt összedolgozva tudjuk egymás logisztikai terheit csökkenteni.

Ki jelenti számodra a legnagyobb inspirációt, akitől mindig energiát nyersz a következő akadály leküzdéséhez?

Sok mindenkit követek, a közösségi média ebből a szempontból szerencsés, mert sok inspiráló ember bekerül az ember látószögébe. De ami a feltöltődést
adja, az egyértelműen a családom. Ha kettesben el tudunk például utazni a férjemmel, akár csak egy napra vagy kettőre, az mindig fel tud tölteni, és az is nagyon inspirál, hogy a mi kis életünket minél jobban és gördülékenyebben tudjuk építeni. A következő akadály leküzdéséhez mindig ezekből merítek energiát. A férjemmel folytatott beszélgetések szokták kinyitni a kapukat az agyamban a megoldások felé, hogy ha esetleg valamilyen megoldandó helyzet előtt állunk. Ha közösen átbeszélünk dolgokat, és tényleg tudunk időt szakítani egymásra, akkormegoldás is születik előbb-utóbb mindenre.

A naptáradban kiemelt szerepet kap a kettesben töltött idő, ez is ott szerepel minden hét programjai között. Mik a kedvenc kettes programjaitok?

Ha esti kimenőzésről beszélünk, akkor a legkedvesebb, ha be tudunk ülni kettesben vagy barátokkal egy jó kis étterembe enni egy fi nomat, vagy el tudunk
ugrani moziba. Persze ezek spontán programok. A színház, koncert, illetve hasonló kultúresemények eggyel komolyabb tervezést igényelnek, de ezeket is
nagyon szeretjük. Ha ennél több időnk is van, akkor pedig egyértelműen az utazás a nagy kedvenc. Szeretünk felfedezni új helyeket, ezek általában egy-
két éjszakás kalandok. Vannak már bejáratott kedvenc helyeink is, ahol jókat eszünk, iszunk és pihenünk, ez jelenti az igazi feltöltődést.

Hogy telik egy tökéletes hétköznap estétek?

A tökéletes hétköznap este ott kezdődik, hogy időben hazaérünk. Sajnos az esetek jelentős részében nem könnyű kiszámítani, hogy mikor végzünk, ezért is
rendezkedtünk be úgy a Nánási Fotóstúdióban, ami Palkó főhadiszállása és bázisa, hogy ott mindenki otthon tudja magát érezni, a gyerekeket is beleértve.
Sokszor estébe nyúlóan ott vagyunk, amíg mindenki be nem fejezi a feladatát. De visszatérve, a tökéletes estén időben hazaérünk, főzök valami vacsorát, a gyerekeink elsertepertélnek körülöttünk, és még arra is van időnk, hogy összekuckózva a kanapén együtt megnézzünk valamit a tévében. A gyerekeink nem ellenkeznek, áldott jó gyerek módjára fürödnek, fogat mosnak, és egy kis esti mesés összebújás után elalszanak. A tökéletes este folytatása, hogy én viszont nem alszom bele az altatásba, és még esetleg arra is van lehetőség, hogy egy pohár bor mellett Palkóval átbeszéljük a napi történéseket. Azért egy átlagos esténk sajnos nem mindig alakul így… A felsoroltak egy-két pontja üzembiztosan elcsúszik, de azért a legtöbb este még így, tökéletlenül is tökéletes.

Mi az, amire a legstresszesebb időszakban is mindennap fordítasz időt?

A legstresszesebb napokon is muszáj időt hagyni a nyugodt ébredésre, a nyugodt napindításra, hogy legyen időm picit átgondolni az életemet, nyugodtan elkészülődni. Utálok kapkodni reggel, más kérdés, hogy ez sem mindig szokott összejönni. De törekszem rá, mert a nyugodt ébredés és reggel a napom egyik legfontosabb pontja.

Mi az a program, amit egyre fontosabbnak tartasz és egyre több teret kap a naptáradban?

A barátnőimmel töltött idő kéne, hogy több teret kapjon a naptáramban. Nagyon sok olyan baráti kapcsolatom van, amire nem jutott elég idő az elmúlt időszakban, pedig egy csajos este is nagyon fel tud tölteni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]