[vc_row row_height_percent=”0″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ uncode_shortcode_id=”116954″][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″ uncode_shortcode_id=”182207″ column_width_pixel=”800″][vc_single_image media=”436″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”868749″][vc_column_text text_lead=”yes” text_color=”color-wvjs” uncode_shortcode_id=”194590″ text_color_type=”uncode-palette”]

Interjú Csorba Anitával

Cégvezető, tartalomgyártó, youtuber, podcaster, enteriőrtervező, festőművész. Sokoldalú, kreatív személyiség, aki rengeteg dolgot csinál egyszerre. Nagyon boldogok vagyunk, hogy közösen elkészíthettük személyes PlanAll naptárját, ami nagyszerű tippeket ad arra, hogyan lehet a kreativitás a hétköznapjaink része.[/vc_column_text][vc_column_text uncode_shortcode_id=”262506″]Miből merítesz inspirációt, hogy a hétköznapok során folyamatosan megőrizd a kreativitásod?

Egy gyönyörű virágos rét, ahol a virágok az ötletek – így írnám le azt a képzeletbeli helyet, ahol a fejemben a kreatív ötletek teremnek. Ez egyébként mindenkinek ott van a fejében, csak rá kell találnia, és persze érdemes ápolni is, hogy folyamatosan virágozzon. Ezután viszont csak annyi a dolgunk, hogy mindig a legszebb, legérdekesebb és legkülönlegesebb virágokat szedjük le.

Mit jelent számodra a kreativitás?

A kreativitás számomra egy életforma. Ott van egy egyszerű hétköznapi vacsora elkészítésében, egy szezonálisan dekorált kisasztalban, de sokkal
kézenfekvőbb dolgokban is: beszélgetésekben, közös játékokban vagy éppen a munkámban.

Hogy illeszted be a napi teendőid mellé az alkotás folyamatát?

Nekem kivételes a helyzetem azzal, hogy a mindennapi munkám része az alkotó folyamat. Minden héten vagy akár időszakonként mindennap rögzítünk alkotós videókat, átalakítunk szobákat, és ezekben ugyanúgy meg tudom élni az alkotás örömét, mintha csak magamnak csinálnám. Persze tudom, hogy ez különleges helyzet, de ezzel azt is megtapasztaltam, hogy ha a mindennapjaink része a kreativitás, sokkal kiteljesedettebb és kiegyensúlyozottabb életünk lehet, ezért folyamatosan dolgozunk a csapatommal azon, hogy másnak is az lehessen. Alkoss legalább 10 napon át mindennap 5 percet kihívásommal is ezt inspiráltuk, és aki hasz nálni fogja a PlanAll kreatív naptáramat, azt is úgy alakítottuk ki, hogy észrevétlenül is a mindennapjai része lesz a kreativitás. Fontos megemlítenem, hogy nemcsak az én művem a naptár, hanem hálával tartozom a teljes csapatomnak ezért, rengeteget adtak hozzá ők is, több hónapon keresztül dolgoztunk rajta, így lett egy igazán egyedi végeredmény, ilyenhez foghatót még sehol sem láttam.Mivel fontos az online jelenlét és az interaktivitás, tervezünk egy kapcsolódó és támogató Facebook-csoportot is a felhasználóknak, így a naptár reményeink szerint egy közösségi élményt is fog adni.

Van olyan alkotó, akinek a munkássága mindig feltölt és erőt ad a hétköznapokra?

Mivel festőművészként és építészként végeztem, tanulmányaim során mélyebben elmerültem alkotók, művészek munkásságában. Sok inspiráló művészt ismerhettem meg, szeretem nézni ma is festményeiket, szobraikat, épületeiket, de kortárs alkotókat is követek, az Instagram erre remek lehetőséget ad. A természetesség és a vidámság egy fajta kombinációja, ami teljesen elvarázsol. Ha valami hétköznapian különleges, ez az, ami feltölt a mindennapokban.

Mennyire előre van teleírva a naptárad? Segít számodra leírva látni a feladataidat?

Van naptáram, és igen, tele van írva hónapokkal előre, ez segít nekem az egyensúlyt tartani és a céljaimat elérni. Régóta álmodtam arról, hogy egyszer a saját naptáramba írhatom a terveimet, ötleteimet, és nagyon hálás vagyok a PlanAll csapatának és Szilágyi Gábornak, hogy ez most megvalósulhat. Egy olyan naptárt álmodtunk és alkottunk meg a csapatommal, amibe a napi tennivalók is helyet kapnak, és minden hónapnak van egy tematikája is, ami mentén vidámabbá tesszük minden naptártulajdonos hétköznapjait is. Az alkotásokat úgy találtuk ki, hogy semmilyen kézügyességet és előképzettséget nem igényelnek, és mivel hiszek abban, hogy a kreativitás nem csak alkotós dolgokban teljesedhet ki, helyet kapott benne rengeteg olyan inspiráció, ami a kreatív gondolkodást segíti elő.

A feladatok, teendők mellett az ötleteidet is fel szoktad írni?

Igen, minden ötletet, gondolatot felírok, több füzetem is van erre a célra, ami sokszor persze egy idő után kisebb káoszba fullad. Talán jobb stratégia lenne egy helyre vezetni ezeket, de ehhez még érettebnek kell lennem. Szeretem átlátni a káoszt.

A munkásságodat figyelve olyan, mintha minden hétköznapba varázsolnál egy kis ünnepet. Ez mennyire tudatos tervezés eredménye?

Ezt mennyire jól megfogalmaztad! Igen, abszolút ez a célom, hogy minden napban legyen egy kis ünnep. Direkt nem azt mondtam, hogy minden nap ünnepnap legyen, mert a valós élet nem ilyen, de hiszek abban, hogy akár csak pár perc alkotással vagy pár perc magunkra fordított idővel ezt igenis mindennap meg tudjuk élni. Az emberek könnyen elfelejtik, hogy mindenki képes kreatív énje megélésére, és hogy ez mennyire jó. Gyerekként ez nem kérdés, felnőttként már tennünk kell ezért.

Fontos számodra a spontaneitás vagy szereted beosztani a szabadidődet is?

Tervezetten spontán szeretek lenni, azaz a hétköznapjaimat és a szabadnapjaimat is megtervezem, de nyitottan és rugalmasan állok minden változáshoz. Azt hiszem, ez az, amit igazából ad a kreatív szemlélet: rugalmasságot és ezáltal kevesebb bosszúságot és több örömöt a mindennapokban.

Mennyire fontos számodra a megújulás, az új dolgok kipróbálása?

Szeretem az új dolgokat, leginkább azokat, amik könnyen elérhetőek és hétköznapiak. Amikor olyan új dolgot fedezek fel, ami eddig is karnyújtásnyira
volt, csak nem vettem észre. Mindig egy új szempontot, megvilágítást, felfedezést és inspirációt hoznak az életembe.

Az időbeosztás során mi jelenti számodra a legnagyobb nehézséget?

Régen, amikor a vállalkozásomat indítottam, eleinte nagyon összekuszálódott minden. Aztán családi segítséggel szisztematikusan szétválasztottam a munkaidőt, az énidőt, a családi időt, a testmozgásra szánt időt és az otthoni feladatok idejét. Először meghatároztam a számomra ideális heti mennyiségeket, aztán megvizsgáltam a jelenlegi helyzetet – na ez jár nagy megdöbbenésekkel, és utána elkezdtem a kettőt közelíteni. Ha az összkép rendben van, akkor mi is rendben leszünk, ha ez a kettő nagyon különbözik, akkor érezni fogjuk, hogy valami nem stimmel. Ez okozta a legnagyobb nehézséget, ezért erre kiemelten figyelek, és mindenkinek javaslom is, hogy tegyen így. Nők az úton podcast csatornánkon rengeteg adás hallható ebben a témában, szakértőkkel is, javaslom annak, aki keresi az idejét.

Mi az, amire a legnagyobb hajtás közepén is mindenképpen teremtesz időt mindennap?

Szeretem megélni a jelent, az alkotásban is ezt szeretem a legjobban. Ezért erre mindig teremtek magamnak lehetőséget: megfi gyelem a szétáradó
színeket a rajzlapomon vagy futás közben a fa lombjainak mozgását, a nap sugarainak vetülését, vagy átélek egy-egy hétköznapi boldog pillanatot,
legyen az egy fi nom kávé, egy kedves érintés vagy egy jó pillanat. Vagyis mindennap legalább pár percig átélem a létezés örömét, és ezzel megélem a hétköznapok ünnepi pillanatát.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]